Vad gör en psykolog?
Psykologer arbetar med att utveckla och stödja människor inom samhällets alla sektorer.
- för privatpersoner
En psykolog arbetar med enskilda individer och med grupper i livets alla skeden. Det kan handla om samtal kring våra barns utveckling, vårt äktenskap eller att vi vill utveckla oss själva eller relationerna till våra närmaste.
Många hamnar också i olika typer av krissituationer då stöd av en psykolog kan hjälpa den krisdrabbade tillbaka till ett fungerande liv.
- för företag och organisationer
Företag och organisationer som ska utvecklas kan behöva hjälp av en psykolog. Det kan handla om att genomföra en omorganisation, förändra företagskulturen, hantera en kris eller konflikt, hjälpa enskilda individer vidare i sin karriär eller stärka ledare och ledningsgrupper i en utvecklingsfas.
Psykologer fungerar som bollplank, handleder arbetslag, arbetar med mental träning, coaching, stresshantering och konflikthantering. De bidrar helt enkelt till att organisationer kan förena sina krafter för att nå sina mål. Hög psykologisk kompetens är också ovärderlig vid rekrytering och urval.
Specialister i psykologi
Psykologer är specialister i psykologi, med fem års högskoleutbildning och ett års praktisk tjänstgöring (PTP) som leder fram till den legitimation som Socialstyrelsen utfärdar. Psykologer kan specialisera sig ytterligare inom Arbetslivets psykologi, Pedagogisk psykologi eller Klinisk psykologi.
Skyddad titel
Titeln ”psykolog” är skyddad av svensk lagstiftning inom hälso- och sjukvårdens område. Titeln ”legitimerad psykolog” innebär att samhället garanterar att personen genomgått både en godkänd utbildning och den praktiska träning som krävs för yrkesutövningen.