Vänta barn

Graviditeten är en av de mest omvälvande perioderna i livet. Den kan väcka många tankar, både glada och förväntansfulla och mörka, oroliga. För de flesta blandas mörka och ljusa känslor. Det gäller för båda föräldrarna.

Att vänta barn är att förbereda sig på det oväntade. Vi vet inte hur graviditeten blir. Vi kan inte veta hur förlossningen ska bli och vi känner inte barnet vi får. Vi vet heller inte hur vi kommer att bli som föräldrar. Och vi vet inte hur barnet kommer att påverka föräldrarelationen.

En del funderar inte så mycket på hur det ska bli i förväg. Andra oroar sig mer för det oväntade, de vill veta vad som ska hända. Då kan det vara extra tufft att vänta barn, eftersom det är något vi faktiskt inte kan ha full kontroll över.

Det händer mycket inom en när man är gravid, särskilt första gången. Många tankar väcks, inte minst kring kärleksrelationen. En ny person kommer in, och ingenting blir som förut. En bra relation kan bli ännu bättre, men den kan också bli sämre. En dålig relation kan bli ännu sämre - eller bättre. Hur det blir går inte att förutsäga, men att den förändras är givet.

Det är vanligt att man grälar mer under graviditeten. Det måste fungera, nu när vi ska få barn. Därför blir vi mer sårbara gentemot varandra.

Vi tänker på vår barndom och ser den ofta i ett nytt ljus. Vi kanske tar tag i förhållandet till våra egna föräldrar, särskilt om det har varit och kanske är problematiskt. Även alla andra relationer förändras när vi ska bli föräldrar, till exempel till syskon, svärföräldrar, vänner, arbetskamrater, husdjur.

Förhållandet till omgivningen ändras alltså. Men man förändras själv också. De nio månadernas väntan behövs för att man ska växa in i sin nya identitet som förälder.

Få upplever graviditeten enbart som en underbar tid av förväntan och glädje, rena lyckoruset. Få upplever den enbart med ångest och förtvivlan. De flesta mår i huvudsak bra men har perioder när de mår sämre, fysiskt eller psykiskt. Hur graviditeten blir hänger inte alltid ihop med hur efterlängtat barnet är. Vi kan aldrig i förväg veta hur vi kommer att tänka och må och samma person kan uppleva två graviditeter helt olika. Vi kan vara hur förberedda som helst och ändå blir det inte som vi tänkt.

Att tänka på

  • Vi kommer närmare våra känslor under graviditeten, känner mer glädje, mer oro. På så sätt närmar vi oss barnets sätt att vara.
  • Graviditeten är en period av intensiv utveckling. Vi förändras och mognar som människor.
  • Det är sunt att må dåligt ibland. Känslor av ångest och oro fyller en viktig funktion. De hjälper oss att bli bättre föräldrar.
  • Att "prata barndom" med de egna föräldrarna kan vara jobbigt, men viktigt.
  • Det är vanligt att man grälar mer under graviditeten eftersom man är så orolig att förhållandet inte ska fungera. Barnet tar inte skada av att höra gräl.
  • Att skriva ner tankar eller att prata med någon man litar på kan vara bra.
  • Sök hjälp om du känner att du behöver det. Tala med barnmorskan på mvc eller med mvc-psykologen.