Psykologiscenen på Bokmässan 2019
Välkommen till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg, den 26 – 29 september 2019.
En rad författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker med flera gäster scenen, bland andra: Agnes Lidbeck, Allan Linnér, Anna Bennich, Jonas Bjärehed, Jonna Bornemark, Calle Brunell, Bo Hejlskov Elvén, Anders Hansen, Siri Helle, Vigdis Hjort, Siri Hustvedt, Frida Hylander, Martin Ingvar, Jenny Jägerfeld, Ernst Kirchsteiger, Jenny Klefbom, Niklas Laninge, Viveca Lärn, Jonas Mosskin, Anna Norlén, Hanna Sahlin, Amanda Svensson, Liv Svirsky, Helena von Zweigbergk och Klas Östergren.
Under hela mässan har du också möjlighet att ställa frågor och tala enskilt med psykologer vid scenen.
Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, SvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi.
#Psykologiscenen
» Se filmer från årets programpunkter på Psykologiscenen 2019


PROGRAM:
Klicka på önskad dag för att fälla ut programmet.
Torsdag 26/9
Hela dagen
Psykologerna Mathias Ortlieb och Anna Bennich finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor
9:30-9:50
Fråga Psykologen - Unga och skolstress
Känner massor, orkar ingenting. Livrädd att inte nå godkänt. Måste få A på alla prov! Om prestationsångest och en gnagande oro över att inte höra till och hänga med.
Psykologerna Mathias Ortlieb och Anna Bennich svarar på frågor till Psykologiguiden.
Samtalsledare: Kajsa Heinemann
Arrangör: Psykologiguiden
11:00 - 11:20
Självskadebeteende
Att möta personer som avsiktligt skadar sig själva är utmanande. Varför väljer någon att göra sig själv illa? Vilken funktion fyller egentligen självskadebeteendet? Hur hanterar man sin egen oro?
Psykolog Jonas Bjärehed i samtal med Kajsa Heinemann.
Arrangör: Natur & Kultur
11:30 - 11:50
Vi borde vara lyckliga - Ångestpodden
Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg reflekterar här tillsammans med psykolog Mathias Ortlieb över de orosmoln som präglat samtalen med deras gäster i Ångestpodden - allt från kärlek och bekräftelsebehov till känslan av att vara en bluff och hur en hittar sig själv. Känslor som leder till ohälsa och som det måste pratas mer om. Inga snabba svar, utan känslor så som de kan vara. Fina eller fula, men mest på riktigt.
Samtalsledare: Kajsa Heinemann.
Arrangör: Gul PR
12:00 - 12:20
Svenska Akademin, makten, kvinnorna och pengarna
Dramat om den Svenska Akademien sträcker sig i själva verket långt tillbaka i tiden. Hur har en dold kultur med vänskapskorruption och en hel del kvinnoförakt kunnat byggas upp? Hur formas moral i en grupp? Vad krävs för att våga sticka ut och sätta ner foten när något känns fel? Och vad händer med den som gör det? Om grupptryck och moralregler.
Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud i samtal med psykolog Jonas Mosskin.
Arrangör: Polaris
12:30 - 12:50
Lågaffektivt bemötande - fungerar det i praktiken?
Barn och unga med problemskapande beteende har ofta svårt att reglera affekter - och starka affekter kan i sin tur vara svåra att förhålla sig till, eftersom de smittar. Risken är att den vuxne snart är lika upprörd. Med lågaffektivt bemötande hjälper vi barnen till lugn och självkontroll - så att de lättare kan samarbeta med sin omgivning. Metoden har väckt debatt under året, bl.a. efter kritik i en artikel i Skolvärlden.
Psykolog Bo Hejlskov Elvén i samtal med Kajsa Heinemann.
Arrangör: Natur & Kultur
13:00 - 13:20
Fysisk lärmiljö: optimera för lärande
Den fysiska arbetsmiljön i skolan påverkar såväl elevernas lärande och psykiska hälsa som lärarnas förutsättningar att undervisa och må bra på jobbet. Men vilka fysiska miljöer ger goda förutsättningar för arbetsro och trygghet? Hur kan en väldesignad och genomtänkt skolmiljö öka likvärdigheten i en klass? Med utgångspunkt i hur hjärnan processar information och psykologisk kunskap om hur vi lär oss problematiserar psykologerna Malin Valsö och Frida Malmgren hur många skolor byggs idag.
Samtalsledare: Ann Lagerström.
Arrangör: Studentlitteratur
13:30 - 13:50
Att upptäcka och hjälpa ett barn som blivit traumatiserat
Vad kan jag som anhörig, lärare eller medmänniska göra när ett barn varit utsatt för händelser som dödsfall, misshandel eller sexuella övergrepp? Många frågor uppstår när man kommer i kontakt ett barn som man misstänker är utsatt. Vad kan man fråga? När och hur ska man anmäla till sociala myndigheter? Vad är tecken att hålla utkik efter? Vad kan skolan göra? När ska man prata med föräldrarna och inte?
Med psykologerna Kjerstin Almqvist och Anna Norlén.
Samtalsledare: Marie Söderberg, NoK.
Arrangör: Natur & Kultur
14:00 - 14:20
Hjärna i förskolan - vägen till barns lärande och utveckling
Under förskoletiden formas hjärnan av allt barnet gör och är med om. Och pedagogerna påverkar denna utveckling. Genom större förståelse för hur hjärnan fungerar kan förskolan bidra till en miljö som främjar barnens utveckling, lärande och välmående. Psykolog David Edfelt i ett samtal med Anna Ehn, SvD, om barnets och hjärnans utveckling, hur hjärnan fungerar och hur vi kan förstå våra olikheter.
Arrangör: Gothia fortbildning
14:30 - 14:50
Man dör inte av stress, man slutar bara att leva - om utmattningssyndrom
Alla med barndomstrauman blir inte sjuka i utmattning. Och de flesta som blir sjuka i utmattning har inga särskilda barndomstrauman, men det kan finnas ett samband. Det vet Selene Cortes som berättar ärligt om en sårig barndom som hon har försökt hantera med en ångestdriven duktighet som överlevnadsstrategi. Möt henne i ett samtal med senior professor Marie Åsberg, som forskat om utmattning sen 1990-talet och som myntade begreppet utmattningssyndrom.
Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Gothia Fortbildning
15:00 - 15:20
Att vinna över ensamheten
Vi är många som kan känna oss ensamma. Det kan vara en faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av att inte bli sedd, förstådd och bekräftad av de människor man har runt omkring sig. Hur gör man egentligen för att få nya vänner? Hur lever man med någon, och inte bara bredvid? Hur vågar man ta de där viktiga små stegen till en förändrad livssituation med större gemenskap?
Psykolog Anna Bennich i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Norstedts
15:30 - 15:50
Distraherad - därför kan du inte sluta scrolla
Vi kollar mobilen hundratals gånger om dagen, bråkar med våra barn om skärmtid och svarar på jobbfrågor så fort det plingar till. Våra digitala liv ställer höga krav på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad. Hur påverkas våra hjärnor, inte minst barnens? Vad händer när användandet går överstyr? Hur ska vi förhålla oss till digitaliseringens möjligheter utan att bränna ut oss?
Hjärnforskare Sissela Nutley.
Samtalsledare: Maria Carling, SvD.
Arrangör: Natur & Kultur
16:00 - 16:20
Gå förlorad - Familjen som spelplats
Vad händer i en familj där mannen inte styr? Författaren Agnes Lidbeck i samtal med psykolog Mathias Ortlieb om sin senaste bok där hon undersöker livets små sanningar och stora lögner, avståndet mellan att vilja vara och att kunna bli, sprängkraften i våra känslomässiga reaktioner och våra rationella förklaringar till varför vi inte kunde mer än vad vi klarade av.
Arrangör: Norstedts
16:30 - 16:50
Digitala beteenden - psykologins roll i digital design
Hur får vi människor att klicka på annonser, köpa varor och använda appar? Allt fler teknikbolag tar hjälp av psykologer och beteendevetare. Bankappar uppmanar användare till sparbeteenden, försäkringsbolag vill få mer ärliga användare och myndigheter triggar generositet hos medborgare. Här får du exempel på fyra typer av digital innovation som du sannolikt har utsatts för det senaste året.
Psykolog Niklas Laninge i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi
Arrangör: Natur & Kultur
17:00 - 17:45
Kvinna 50+ Ensam och svettig eller stark och fri?
- Psykologisk salong med SvD:s Idagsidan
Vad händer egentligen i klimakteriet - och efteråt? Med kroppen, psyket och relationerna. Möt de öppenhjärtiga författarna Mari Jungstedt och Mian Lodalen som delar med sig av sina livserfarenheter. Tillsammans har de skrivit "Vi måste prata om 50. Att bli äldre som kvinna - livets ändlighet och stora förändringar". Välkomna till ett uppsluppet samtal och räkna med många helt olika svar om blod, svett, tårar.
Psykolog Jenny Klefbom och samtalsledare: Maria Carling, SvD.
Arrangör: SvD Idagsidan
Fredag 27/9
Hela dagen
Psykologerna Mathias Ortlieb och Anna Bennich finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor
9:30 - 9:50
Fråga psykologen - Vad är normalt?
Vad är psykisk ohälsa och vad är "normalt mänskligt lidande? Psykologerna Mathias Ortlieb och Anna Bennich svarar på frågor till Psykologiguiden.
Samtalsledare: Kajsa Heinemann.
Arrangör: Psykologiguiden
10:00 - 10:20
Älskade, hatade tonår
Om livet på högstadiet, om att navigera genom dess stränga och komplicerade regler. Och den fingertoppskänsla det krävs för att inte hamna längst ner i hierarkin.
Författare Sandra Beijer och psykolog Mathias Ortlieb.
Samtalsledare: Anna Ehn, SvD
Arrangör: Natur & Kultur
10:30 - 10:50
Känslor som kraft eller hinder
När ilskan får en att vilja explodera eller rädslan förlamar en - kan man då ändå påverka hur man känner sig och agera klokt? Även när känslorna är som starkast?
Psykologerna Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi
Arrangör: Natur & Kultur
11:00 - 11:20
Missbruk och trauma
Nästan allt missbruk börjar med självmedicinering för att slippa smärtsamma känslor som ofta bottnar i upplevda trauman, inte sällan i barndomen Men beroendevård erbjuder sällan traumabearbetning. Det ger katastrofala konsekvenser menar psykolog Stefan Sandström i samtal med Kajsa Heinemann.
Arrangör: Gothia Fortbildning
11:30 - 11:50
Radiopsykologen - hjälper ett samtal?
Kan ett telefonsamtal verkligen hjälpa och vad är det i så fall som hjälper? Vad är skillnaden mellan en terapi och ett terapeutiskt samtal i radio? Finns det någon konflikt mellan vad som är bra för den som ringer in och vad som blir bra radio?
Psykolog Lasse Övling och producent Siri Ambjörnsson med samtalsledare Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Sveriges Radio
12:00 - 12:20
Självkänsla och perfektionism
Bristande självkänsla och perfektionism är centrala begrepp för hur vi ska förstå den ökande psykiska ohälsan. I västvärlden har perfektionismen fördubblats sedan 1980-talet, och drabbar allt yngre personer. Psykolog Irena Makower i samtal med Ann Lagerström om sambanden mellan psykisk ohälsa och självkänsla, och hur olika typer av självkänsla kräver olika former av förståelse.
Arrangör: Studentlitteratur
12:30 - 12:50
Ingen kan bli perfekt - men alla kan bli skitbra
Om att förändra vanor. För att lyfta tungt. För att springa längre och snabbare. För att bli en vardagsninja. Och ha starkt kul på vägen!
Författaren och ekonomiprofessorn Micael Dalen i samtal med psykolog Anna Bennich.
Arrangör: Volante förlag
13:00 - 13:20
Att prata om det svåraste för de minsta
Hur gestaltar man ondska för barn? Hur kan fantasin hjälpa barn att läka själsligt? Författaren/illustratören Stina Wirsén och författaren Jens Mattson samtalar med psykolog Jenny Klefbom utifrån Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok Historien om Bodri och Jens Mattssons Vi är lajon.
Arrangör: Natur & Kultur
13:30 - 13:50
Fråga Jenny, om kroppen, själen och allt runtomkring
Mina bröst är olika stora! Hur vet man att man är kär? Jag är rädd för klimathotet. I den populära spalten Fråga Jenny i SvD Junior är ingen fråga för konstig eller svår. Psykologen Jenny Jägerfeld har under flera år svarat på barns frågor och funderingar om allt mellan himmel och jord. Här i samtal med Maria Carling, SvD.
Arrangör: Rabén & Sjögren
14:00 - 14:20
Smartare än din telefon
Vilka är vi egentligen utan vår ständiga följeslagare: smartphonen? Den som är med oss på jobbet, hemma och i skolan och som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Vilken roll spelar sociala medier och tiden framför skärmen för hur vi mår? Vad händer när användandet går överstyr? Vilka psykologiska knep kan man ta till för att skydda sig från skärmfällorna, samtidigt som man maximerar fördelarna med digitaliseringen?
Psykolog Siri Helle i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi.
Arrangör: Natur & Kultur
14:30 - 14:50
Det omätbaras renässans - En uppgörelse med pedanternas världsherravälde
Vi lever i en mätbarhetens tidsålder och vi löser våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. Våra mantran ekar i styrdokument och på kvalitetskonferenser: effektivitet, kvalitetssäkring, evidensbasering. Samtidigt ramas våra liv in av rankinglistor, betyg, kvalitetsindex, pulsmätare och stegräknare. Vi flyr undan det subjektiva, det känslomässiga, det tillfälliga och den blotta tron och räknar istället: siffror, diagram och staplar verkar så mycket pålitligare. Utrymmet för den praktiska kunskapen, för omdöme och situationskunskap blir allt mindre.
Filosof Jonna Bornemark och samtalsledare Jonas Mattsson, Modern Psykologi
Arrangör: Volante förlag
15:00 - 15:20
Om att bli vuxen i skuggan av ett brott
Om missbruk, fängelsestraff och konsten att ta konsekvenserna av sina handlingar. Men också om den märkliga kärlek som kan finnas till en pappa som gjort något helt oförlåtligt. Kan man förlåta det oförlåtliga?
Författare Eric Rosén i samtal med psykolog Allan Linnér.
Arrangör: Natur & Kultur
15:30 - 15:50
Samspelets psykologi i förskolan
Om vanliga utmaningar som pedagoger möter i förskolan och hur olika typer av samspelssvårigheter kan överbryggas. Hur bemöter vi barn som är lite svårare att förstå sig på?
Psykolog Jenny Jakobsson Lundin och samtalsledare/psykolog Jenny Klefbom.
Arrangör: Lärarförlaget
16:00 - 16:20
Att vinna över ensamheten
Vi är många som kan känna oss ensamma. Det kan vara en faktisk avsaknad av social samvaro eller en känsla av att inte bli sedd, förstådd och bekräftad av de människor man har runt omkring sig. Hur gör man egentligen för att få nya vänner? Hur lever man med någon, och inte bara bredvid? Hur vågar man ta de där viktiga små stegen till en förändrad livssituation med större gemenskap?
Psykolog Anna Bennich i samtal med Allan Linnér.
Arrangör: Norstedts
16:30 - 16:50
Om det livsviktiga i att röra varandra
Vi mår bra av beröring - och ändå rör vi vid varandra allt mindre. Hur blev det så? Och varför är det så viktigt att vi tar i varandra? Vi vet idag att beröring fungerar som ett socialt klister som gör oss lyckligare, mer samarbetsvilliga och generösa. Beröringen påverkar dessutom vårt välmående och vår känslighet för stress och smärta. Ett liv utan närkontakt är inte bara ensamt, det är även förenat med stora hälsorisker. Hjärnforskaren Helena Backlund Wasling i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykolog, om hur beröring påverkar dig och dina relationer genom hela livet.
Arrangör: Mondial förlag
17:00 - 17:45
Så vågar vi prata mer om sex
- Psykologisk salong med SvD
Med psykologer som kan massor om sex kan ni räkna med svar på många intima frågor. Johanna Ekdahl lär psykologstudenter att prata om sex med sina klienter. Hennes nya bok är ett slags modern sexbibel. Ida Flinks och Steven Lintons bok "Du, jag och sex" ger råd om kommunikation och hur vi kan ställa frågor som: Varför har vi sex alltmer sällan? Är han inte attraherad av mig? Borde jag ställa upp oftare? Tycker hon att jag är för tjock? Calle Brunells bok "Man - i ljuset av #metoo" tar upp makt, skuld och lust. Malin Drevstam skriver om lust och olust, närhet och anknytning.
Samtalsledare: Maria Carling, SvD.
Arrangör: SvD Idagsidan
Lördag 28/9
Hela dagen
Psykologerna Liv Svirsky och Jenny Klefbom finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor
9:30 - 9:50
Fixa föräldraskapet
Mitt barn vaknar kl. 04 och vill leka, Mormor lägger sig i allting. Min sambo vill inte träffa sitt barn. Fler än 15 000 frågor till Psykologiguiden visar att behovet av råd till föräldrar är stort. Psykolog Jenny Klefbom i samtal med Anna Ehn, SvD, om sin nya handbok med tips till blivande, nya och erfarna föräldrar.
Arrangör: Psykologiguiden
10:00 - 10:20
God natt för trötta föräldrar
Två psykologer, Liv Svirsky och Kristoffer Bothelius, varav en även är sömnforskare, ger råd till trötta föräldrar. De punkterar myter om sömn och ger föräldrar svar på de vanligaste frågorna kring barn och sömn, från småbarnsårens stökiga nätter till tonårstidens omvända dygnsrytm.
Samtalsledare: Anna Ehn, SvD.
Arrangör: Natur & Kultur
10:30 - 10:50
Vad alla föräldrar borde veta
Om det svåraste och roligaste i livet: att vara förälder. Gör jag rätt? Är jag tillräckligt bra? Hur vill jag vara som förälder? Här finns inga universallösningar, varje förälder är den främsta experten just på sitt barn. Ingen är eller behöver vara perfekt för att duga - men alla har möjlighet att utvecklas.
Psykologerna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni i samtal med Anna Ehn, SvD.
Arrangör: Natur & Kultur
11:00 - 11:20
Arv och miljö och livslögnens höga pris
Vigdis Hjorths hyllade Arv och miljö handlade om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse. Allt börjar med en arvstvist vilket nystar fram en historia om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt. Nya romanen Henrik är en thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris.
Författaren Vigdis Hjort i samtal med psykolog Allan Linnér
Arrangör: Natur & Kultur
11:30 - 11:50
Ständigt uppkopplad - alltid ofokuserad
Den digitala livsstilen när vi ständigt plockar upp mobilerna och scrollar gör att vi allt mer sällan är verkligt fokuserade, något som vi mår bra av. Vi blir stressade, känner oss ensamma och deppiga. Hur funkar den mänskliga hjärnan, som är skapad i en helt annan tid, ihop med det moderna samhället? Varför blir vi så besatta av våra mobiler? Hur påverkas vår hälsa och våra tankemässiga förmågor?
Psykiater Anders Hansen med samtalsledare Maria Carling, SvD.
Arrangör: Bonnier Fakta
12:00 - 12:20
Jag som var så rolig att dricka vin med
Om att vara mamma, partner, yrkesmän¬niska, dotter, syster - och alkoholist. Om ångesten, skammen och skulden och ett års tillnyktrande. Men också om det livsbejakande i att sluta bedöva sig och våga möta tillvaron som den är. Om en människas kamp för att bli frisk, men också en skoningslös betraktelse av en kultur marinerad i alkohol. En appell för ärlighet kring hur vi dricker och modet att våga vara en hel människa.
Författaren/journalisten Rebecka Åhlund i samtal med psykolog Anna Bennich
Arrangör: Natur & Kultur
12:30 - 12:50
Vi slog följe en stund - Möten och minnen från terapirum och radio
Hans förmåga att lyssna, vänta in och möta dem han talar med är omtyckt och välkänd för alla som någon gång hört honom i radioprogrammet Radiopsykologen. I sin senaste bok har han samlat tankar och reflektioner kring vanliga dilemman, sorger och frågor hos de klienter han mött. Temat är samtal och möten som förändrar och att terapeuter också är människor.
Psykolog Allan Linnér och samtalsledare Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Natur & Kultur
13:00 - 13:20
Man i ljuset av #metoo - Om makt, skuld, lust och sex
Fördämningarna brast när uppropet #metoo drog in över Sverige. Tusentals kvinnor vittnade om övergrepp, våld och hot. Nu fick det sexuella våldet ett ansikte. Män började fråga sig: Vad har jag för ansvar som man? Hur kan jag bidra till förändring? Psykolog Calle Brunell, som länge arbetat och samtalat med män, utgår här från sig själv och sina egna erfarenheter som son, vän, partner och psykolog.
I samtal med Maria Carling, SvD.
Arrangör: Brombergs förlag
13:30 - 13:50
Klimatångest och psykologin - varför vi gör som vi gör
Klimatförändringarna är ett hot som påverkar oss alla. Men hur omvandlar man sin klimatångest till handlingskraft? Varför reagerar vi med ångest och hur påverkas vårt mående av klimatförändringarna? Och hur blir vi bättre på att agera i klimatarbetet?
Psykolog Frida Hylander och författare Mats Söderlund i samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Natur & Kultur/En bok för alla
14:00 - 14:20
Radiopsykologen - Hjälper ett samtal?
Kan ett telefonsamtal verkligen hjälpa och vad är det i så fall som hjälper? Vad är skillnaden mellan en terapi och ett terapeutiskt samtal i radio? Finns det någon konflikt mellan vad som är bra för den som ringer in och vad som blir bra radio?
Psykolog Lasse Övling och producent Siri Ambjörnsson med samtalsledare Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Sveriges Radio
14:30 - 14:50
Ärliga material - finns de och vad gör de i så fall med oss?
Vad händer med oss när vi får umgås med ett slitet gammalt trägolv, en välanvänd mjölkpall eller en solbelyst träfasad som doftar kåda? En hyllning till de naturliga materialen - järn, sten, trä, glas och ull, som gör något med oss människor och som i hög grad har format Ernst själv. Författare Ernst Kirchsteiger berättar personligt, i samtal med psykolog Anna Bennich, om de fem materialen som han brinner för i sitt konstnärskap. Han hyllar hantverksskickligheten som är en del av vår kultur och vikten av att bevara den.
Arrangör: Bonnier Fakta
15:00 - 15:20
Spara eller rensa - vad är grejen med våra saker?
Författaren Helena von Zweigbergk undersöker vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Vad kommunicerar ting? Hur de är laddade med historia? Tingen kan utlösa känslor som skam och tröst. Våra saker säger mycket om vår tid och våra sociala behov.
I samtal med psykolog Anna Bennich och konstnären Cilla Ramnek.
Arrangör: Norstedts
15:30 - 15:50
Om panikångest och hämnd
I författaren Klas Östergrens senaste roman drabbas huvudpersonen plötsligt av panikångest. I sin nöd vänder hon sig till en nervläkare, som hänvisar till den nya tidens analytiker, och här börjar hon berätta: om modern död, om styvmoderns märkliga mörkersidor, om den av henne beundrande byggmästaren som trängde in henne i ett hörn när hon fortfarande var en flicka, om hur hon långt senare sökte upp honom, eggade upp honom och störtade honom i förvärvet.
Författaren Klas Östergren i samtal med psykolog Liv Svirsky.
Arrangör: Natur & Kultur
16:00 - 16:20
Lustens och upphetsningens psykologi
Vad gör jag när vi vill ha sex olika ofta? Varför har min lust minskat? Borde jag ställa upp på sex för min partners skull? Om lustens och upphetsningens psykologi och fysiologi och hur vi kan våga uttrycka vad vi tycker om - och inte. Sambandet mellan sex och förbättrad hälsa handlar inte om att ställa upp på tråkigt sex med en partner som tjatar. Nej, sex som får oss att må bra handlar om sex som vi längtar efter, fantiserar om, njuter av och vill ha mer av.
Psykolog Johanna Ekdahl i samtal med förläggare Marie Söderberg.
Arrangör: Natur & Kultur
16:30 - 16:50
Om flickors utsatthet, kvinnlig vänskap och bildningstörst
I första delen av Susanna Alakoskis nya stora kvinnohistoriska romansvit följer vi fyra generationer kvinnors liv - mödrar och döttrar - deras kärlekar och arbete under hundra år i Finland och Sverige. I centrum för berättelsen står den svenska textilindustrins framväxt. Det handlar om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.
Susanna Alakoski i samtal med psykolog Allan Linnér.
Arrangör: Natur & Kultur
17:00 - 17:45
Psykopater - vilka är de egentligen?
- Psykologisk salong med SvD
Möt Sveriges mest framträdande experter som forskat om psykopati, bortom myter och missuppfattningar. Psykiatriforskare Karolina Sörman och rättspsykiater Marianne Kristiansson fördjupar psykopatins komplexa sidor, som känslokyla hos barn och ungdomar, hur hjärnans belöningssystem fungerar, rädslans funktion och varför man kan attraheras av psykopater. De förklarar hur psykopati kan yttra sig hos kriminella, i arbetslivet och i vardagen.
Samtalsledare: Maria Carling, SvD.
Arrangör: SvD Idagsidan
Söndag 29/9
Hela dagen
Psykologerna Jenny Klefbom och Mathias Ortlieb finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor
9:30 - 9:50
Sladdisen - en bok om en barndom
Författaren Viveca Lärn i samtal med psykolog Jenny Klefbom om barndomen i Göteborg och Bohuslän. En självbiografi utan dramatiska föräldrauppgörelser. Måste barn alltid göra upp med sina föräldrar?
Arrangör: Wahlström & Widstrands förlag
10:00 - 10:20
Handbok för livskämpar
Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Att tänka på självmord är mycket vanligare än vad många tror. Men det går att förebygga självmord. Faktum är att de flesta som tänker på suicid egentligen vill leva men inte såhär! Det finns hjälp att få. Psykiater Jan Beskow och folkhälsovetare Filippa Gagnér Jennteg ger handfasta tips och råd.
Samtalsledare: Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Libris förlag
10:30 - 10:50
Sjukt stressad - om att hantera stress i vardagen
Blir din "att göra"-lista aldrig kortare, hur många saker du än betar av? Blir du oftast frustrerad i köer och trafik? Upplever du ständigt höga krav från omgivningen men kanske ännu mer ifrån dig själv? Har du fått problem med sömnen och har svårt få till vila och återhämtning?
Psykolog Anna Bennich ger råd om hur stress fungerar och metoder att hantera den.
Arrangör: Psykologiguiden
11:00 - 11:20
Vi slog följe en stund - Möten och minnen från terapirum och radio
Hans förmåga att lyssna, vänta in och möta dem han talar med är omtyckt och välkänd för alla som någon gång hört honom i radioprogrammet Radiopsykologen. I sin senaste bok har han samlat tankar och reflektioner kring vanliga dilemman, sorger och frågor hos de klienter han mött. Temat är samtal och möten som förändrar och att terapeuter också är människor.
Psykolog Allan Linnér och samtalsledare Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Natur & Kultur
11:30 - 11:50
Att skriva sig ur psykisk ohälsa
Siri Hustvedt har på volontärbasis, hållit skrivarkurser för patienter på en psykiatrisk klinik i New York. Den verksamheten blev extra viktig för henne när hon själv drabbades av en krampliknande sjukdom. Boken "Den skakande kvinnan" handlade om sjukdomen och kampen för att hitta rätt diagnos.
Författaren Siri Hustvedt i samtal med Maria Carling, SvD om hur skrivandet kan ge kraft och kunskap när livet känns mörkt och svårt.
Arrangör: Norstedts
12:00 - 12:20
Gammal och lycklig? Är det möjligt?
Hur viktigt är det att vara lycklig? Kan man vara lycklig hela livet? Filosofiska tankar kring ett meningsfullt åldrade förenat med handfasta tips. Om de existentiella problem vi alla brottas med. Som den eviga frågan om vad lycka är och hur vår syn på lycka förändras när vi blir äldre.
Ett samtal med författaren/filosofen Bengt Brülde och psykolog Allan Linnér.
Arrangör: Fri tanke
12:30 - 12:50
Må bra som föräldrar
Om föräldrarollen och de vanligaste problemområdena under småbarnsåren: oron, ilskan, ensamheten, jämförelsehetsen, sömnen, samlivet. Allmängiltiga problem i vardagliga situationer som de flesta med småbarn känner igen sig i. I samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi, ger psykologerna Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth konkreta verktyg och enkla beprövade övningar som underlättar för föräldrar att må bättre.
Arrangör: Norstedts
13:00 - 13:20
Pausen - Konsten att göra något annat
Pauser behövs för att du ska kunna återhämta dig, reflektera och planera och trots att vi inte klarar oss utan paus, är den hotad. Tekniken och tidsandan gör det ännu lättare att undvika pausen. 24-timmarssamhället stannar aldrig. Författaren Patrik Hadenius i samtal med psykolog Anna Bennich om varför vi bör ta kommandot över vår tid och stanna upp. Rätt valda är pauser en förutsättning för att få något gjort, för att utvecklas och må bra.
Arrangör: Natur & Kultur
13:30 - 13:50
Sömnsagor för barn och vuxna
Psykolog Helena Kubicek Boye har under många år hjälpt både vuxna och barn att komma ur sina sömnproblem och skapa goda sovvanor. Hennes nya bok består dels av tips och råd till föräldrarna, dels av sagor som är specialskrivna för att få barnet att slappna av och varva ner.
Samtalsledare: psykolog Jenny Klefbom.
Arrangör: Rabén&Sjögren
14:00 - 14:20
Om hur jaget förändras genom livet
Vi är inte "färdiga" efter tonåren, jaget fortsätter att växa livet igenom. Familj, karriär, självutveckling, nyhetsbrus. Det räcker inte med att dela in personer i olika färger för att förstå vad som motiverar beslut och utveckling. Följ istället med på en resa genom livets och människans möjliga utvecklingsområden för att söka efter svaren om människans livsutveckling.
Psykolog Kristin Elfhag i samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Fri tanke
14:30 - 14:50
Döden - den ofrånkomliga gåtan
Alla tänker på döden ibland. Men den förblir ändå Den ofrånkomliga gåtan. Vi får inget svar så länge vi lever. Vad händer med oss när vi är i dödens närhet? Finns det positiva värden? Eller är allt ett lidande? Kan en personlig tro lindra oro eller utgör den snarare ett hinder när man ska dö?
Religionspsykolog Owe Wikström och cancerläkaren Peter Strang i samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi.
Arrangör: Libris förlag
15:00 - 15:20
Syskonskap och längtan efter trygghet
Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Älskar man varandra automatiskt om man är i en familj? Amanda Svensson har skrivit en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad. Det handlar om familjen, syskonskap och arv och miljö och en längtan efter trygghet och ordning.
Författare Amanda Svensson i samtal med psykolog Jenny Klefbom.
Arrangör: Norstedts
15:30 - 15:50
Tänkandets maskineri - när AI lär från hjärnan
Vad är det egentligen som händer när vi tänker, drömmer, känner och uppfattar vår omgivning? Hur fungerar tänkandets mekanik och är det möjligt att överföra till en artificiell intelligens? Står vi på randen till att knäcka gåtan om människans unika kognitiva förmåga?
Martin Ingvar, läkare och professor i neurofysiologi och integrativ medicin, berättar om hur maskiner kan lära sig tänka som människor.
Samtalsledare/psykolog: Mikael Mide
Arrangör: Fri tanke