1. Tanke- och kunskapsliv (i motsats till emotion och motivation, det vill säga känslo- och viljeliv). Kognitionen är den aspekt av beteende och reaktioner, medvetna eller inte, som består av tänkande, uppmärksamhet, språkliga funktioner, beslutsfattande, problemlösning samt inlärning av det informativa innehållet i dessa processer.
2. Särskilt på engelska men allt vanligare även på svenska: cognitions, kognitioner, i betydelsen tankar, minnen, föreställningar, bedömningar, det vill säga yttringar eller resultat av kognition i betydelse 1.
3. Psyket som helhet: perception, tänkande, emotion, motivation, attityder med mera. Det är en bred definition av begreppet kognition (eng: human cognition, broadly defined) som hör hemma i kognitivismen. Den ligger till grund för förhoppningar som finns att man ska kunna få datorer att uppleva känslor och använda motiv i utformningen av texter, bilder och musikstycken.
Lärande, minne och perception
Lärande och minne nämns i regel som delar av kognitionen men även känslor och behov lärs in och lagras som minne. Kognition står mot emotion och motivation, medan minne står mot pågående medvetandeprocesser, av vilka endast en del är kognitiva.
Perception räknas i regel som en separat funktion men ingår egentligen i de kognitiva processerna – att uppfatta vad något är, en kategorisering.
Relaterade sökord: Blooms taxonomi, intelligens, intellekt, kognitionsforskning, kognitionspsykologi, kognitiv, kognitiv förmåga, kognitivism, kognitiv teori, kognitiv terapi, kognitiv utveckling.
Etymologi:
Latin: cognitio {uttal: kåggnitt´iå} 'föreställning', 'begrepp', 'kännedom', 'kunskap'; av com- (förstavelse) + substantivering av verbet noscere {uttal: nåss´khere} 'märka', 'iaktta', 'inse'. Besläktat i germanska språk med ord för 'kunskap' (eng: knowledge, tyska: Kenntnis).
["intellekt","intelligens","psyke","kunskap","Perception","lärande","framplockning","kognitiv förmåga","kognitionspsykologi","kognitionsforskning","kognitivismen","kognitivism","kognitiv terapi","kognitiv teori","kognitiv utveckling","perception","tänkande","emotion","motivation","attityder","definition","begreppet","minne","kognitiva","kognitiv","Blooms taxonomi"]