Länktips om kriget i Ukraina

Hur kan du hantera din oro? Hur ska du svara på barnens frågor? Hur hjälper du en närstående? Psykologer ger råd via länkarna nedan.


Om krigsoro

Sveriges Radio – Kropp & Själ: Hör om lyssnarnas tankar kring invasionen av Ukraina och om psykologernas (Allan Linnér, Anna Bennich, Anna Kåver och Reyhaneh Ahangaran)  tips för att må bättre.

» Så hanterar du känslorna kring kriget


Dagens Nyheter: Nyhetsrapporteringen går på högvarv just nu och det är lätt att känna sig rädd, nedstämd eller lamslagen av läget i Europa. Hur kan man ta till sig nyheter på ett konstruktivt sätt utan att bli förlamad av oro? DN har pratat med psykologen Rebecca Grudin och medieforskaren Magnus Andersson om hur vi påverkas av nyheter om krig och katastrof.

» Så undviker du att bli förlamad av nyhetsläget


SVT Nyheter: Personer med tidigare erfarenhet av krig och flykt kan vara extra sårbara för skakande rapportering från Ukrainakriget. "Plötsligt aktiveras trauman man trodde hade läkt", säger psykologen Isabel Petrini.

» Psykologen: Ukrainakriget river upp sår efter krigstrauman


Aftonbladet: Ryssland har invaderat Ukraina och säkerhetsläget i Europa är det värsta sedan andra världskriget. Hur kan vi hantera vår oro i dessa tider? Psykologen Siri Helle har chattat med Aftonbladets läsare om detta.

» Läs hela chatten med psykologen Siri Helle om krigsoro


Psykologiguiden: En fråga, som kommit in till Psykologiguiden, handlar om rädsla och panik för att kriget i Ukraina ska leda till att det även blir krig i Sverige. ”I den rådande situationen är det inte konstigt att känna sig både orolig och rädd men vi behöver kämpa med att balansera upp dessa känslor eftersom de mycket lätt kan börja leva sitt eget liv”, svarar psykologen Sabina Gušić och ger tips på övningar som kan dämpa rädsla och panik. 

» Rädd att kriget ska komma hit! 


Så pratar du med barnen

Psykologiguiden: Psykologiguiden får många frågor om hur och när man ska prata med sina barn om det som nu händer i Ukraina. Psykologiguiden frågade Erica Mattelin som är psykolog vid Rädda Barnen och som forskar om barn som flytt till Sverige undan krig.

» Så pratar du med barn om kriget i Ukraina


Rädda Barnen: Situationen i Ukraina är skrämmande. Många barn kan känna oro och rädsla när de ser vad som händer på nyheterna och på sociala medier. Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius ger råd hur du pratar med ditt barn om det som sker i Ukraina just nu.

» Vår psykolog: Så pratar du med barnen om Ukraina


SvD: Många känner oro med anledning av utvecklingen i Ukraina. Psykologen Siri Helle pekar på vikten av att prata med barnen och ger tips på att hantera rädslor och osäkerhet.

» Psykolog: Så pratar du med barnen om krisen


Göteborgs-Posten: Sociala medier fylls av bilder på krig och många barn och unga är nu rädda för att Sverige ska dras in i konflikten. Som vuxen är det viktigast att svara sanningsenligt, menar psykologen Jenny Klefbom. "Många vuxna tänker att man lugnar barnen genom att säga att det inte är inte så farligt. Men barn går inte på sådana lögner", säger hon.

» Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn


Dagens Nyheter: Nyheter om invasion och krig i Europa kan väcka rädsla hos såväl barn som vuxna. Hur mycket information bör man egentligen dela med unga? Och hur pratar man med sina barn när man själv är rädd? DN har pratat med två psykologer (Malin Bergström och Anna Norlén) om hur man som vuxen kan prata om kriget med oroade barn.

» Krig i Ukraina – så pratar du med rädda barn


Natur & Kultur: Psykologen Anna Norlén, verksamhetschef på Ericastiftelsen, svarar på frågor om hur du som lärare kan bemöta elevers oro kring det som nu händer i Ukraina.

» Så kan du hantera elevernas oro över kriget i Ukraina


Stöd till drabbade 

Svenska Röda Korset: 

Någon gång i livet utsätts alla människor för svåra händelser som skakar om och påverkar oss i grunden. Alla reagerar olika och ibland behövs stöd och hjälp för att hantera det som hänt. Här ger Svenska Röda Korset några råd och tips.

» Svåra händelser – så hanterar du trauman


Psykologiguiden: Anhöriga och vänner spelar en väldigt viktig roll för den som har drabbats av en allvarlig händelse. Just då behöver man trygghet, välbekanta rutiner och omhändertagande – och det hittar man ofta bland sina nära och kära. Därför blir de anhöriga centrala i läkeprocessen. 

» Stöd från anhöriga